Güdümlü füzeler nasıl vurdu

Güncelleme Tarihi:

Güdümlü füzeler nasıl vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2015 13:20

Başbakanlık, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedefin vurulduğunu; daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atıldığını açıkladı. Peki ama güdümlü bombalar, diğer ifadeyle güdümlü füzeler nasıl çalışıyor?

Haberin Devamı

Bu sorunun yanıtını Balyoz Davası nedeniyle tutuklanmadan önce uzun menzilli silahlar projesinin en önemli isimlerinden olan Emekli Kurmay Albay Volkan Yücel verdi. Yücel, Türkiye'nin IŞİD'e ait hedefleri 'akıllı füze' denilen güdümlü füzelerle' nasıl vurduğunu anlattı.

Güdümlü füzeler nasıl vurdu

HEDEFİ İSTİHBARAT BELİRLİYOR

Yücel, füzelerin atılmadan önce ilk adım olarak hedefin tespit edilerek, koordinatlarının çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. "Hedef, içerideki yani İŞİD bölgesindeki istihbarat unsurlarımızdan veya uydudan veya başka araçlarla alınan fotoğrafların istihbarat çarkından geçirilmesi sonucu belirlenir. Eğer bu tespit doğru yapılmaz ise operasyon başarısızlığa uğrar. Bu nedenle başarının ilk aşaması hedefin doğru tespitidir. Ne kadar ileri derecede teknolojiniz varsa o derecede doğru bilgi üretirsiniz" dedi.

"VURUN, EMRİ BAŞBAKANDAN"

Haberin Devamı

Yücel, hedef doğru belirlendikten sonra bu bilginin en üst seviyedeki Genelkurmay (TSK) Komuta Kontrol ve Harekat Merkezinde değerlendirildiğini belirtti. Son olarak da Genelkurmay'ın bunu siyasilerin bilgisine sunduğunu, onların 'tamam vurabilirsiniz' demesinin, onay vermesinin ardından da uçakların havalandığını anlattı. Seçilmişlerin yani siyasilerin kararı olmadan hiçbir şey yapılamayacağını, operasyona başlanamayacağını vurguladı.

Uçakların sınırı geçmeden güdümlü füzelerle belirlenen hedefleri tam olarak vurabildiğini belirten Yücel, "Suriye komşu ülke. Hem pilotlarımızın hem de uçaklarımızın güvenliği için sınırı geçmeden bu füzeler atılabiliyor" dedi.

Güdümlü füzeler nasıl vurdu


Güdümlü füzeler nasıl vurdu

Güdümlü füzeler nasıl vurdu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!